Kognitive vanskeligheder og udredning

I Danmark er der god fokus på barnets fysiske udvikling, mens det endnu er mere vilkårligt, hvor stor fokus der er på barnets kognitive vanskeligheder. Derfor er det vigtigt, at du som forælder ved, at cerebral parese - i større eller mindre grad - giver kognitive vanskeligheder.

De kognitive funktioner er de mentale processer i hjernen, som giver os evnen til at tale, ræsonnere, orientere os samt huske og agere i sociale sammenhænge. Det er forskelligt fra barn til barn, hvilke kognitive funktioner der er hæmmet. Det kan være evnen til at orientere sig, til at læse bogstaver eller til at huske, hvad man skal, eller hvad man netop har læst.

En neuropsykologisk undersøgelse vil give dig et svar på, hvilke udfordringer dit barn har og hvilke hjælpemidler eller hensyntagen, der skal til, for at dit barn kan fungere bedre. Nogle gange kan selv enkle hjælpemidler og meget lidt hensynstagen gøre en kæmpe forskel for dit barns indlæringsmuligheder og sociale formåen.

Det er ikke altid nemt at få bevilget en neuropsykologisk undersøgelse af sit barn. Din læge kan anbefale en undersøgelse, men han/hun kan ikke bevilge den. Det er den sektor, dit barn er tilknyttet, der kan hjælpe dig. Det vil sige vuggestue, børnehave og skole kan henvise til PPR (Psykologisk Pædagogisk Rådgivning) i kommunen om bevilling af en neuropsykologisk undersøgelse. Men før du gør det, skal du have argumenterne i orden for, hvorfor dit barn skal udredes.

 

Læs mere om Neuropsykologisk undersøgelse

 

Senest ændret Tirsdag, 18 februar 2020 13:55